Gotowanie to jedna z ważniejszych umiejętności, którą każde dziecko powinno zdobywać, aby w dorosłym życiu cieszyło się zdrowiem. Podczas samodzielnego gotowania wiemy, co jest na talerzu, uczymy się kreatywności oraz poznajemy nowe smaki.
Dzięki temu kształtują się w dzieciach prawidłowe postawy żywieniowe. Wczesna edukacja kulinarna wpływa na późniejszy wybór potraw serwowanych na urodzinach, spotkaniach towarzyskich i innych imprezach. Wspólne przygotowywanie posiłków rozwija wyobraźnię i doskonale integruje grupę, o czym doskonale przekonali się uczniowie klas II i III, uczestnicząc już kolejny raz w warsztatach kulinarnych w restauracji ,,Babie Lato” w Kościelnikach Górnych. Dzieci miały okazję poszerzyć swoją wiedzę na temat pracy kucharza oraz restauratora, a pod czujnym okiem właścicielki edukowali się kulinarnie. Zajęcia rozpoczęły się od dietetycznej pogadanki na temat zdrowych produktów i przekąsek.
Właścicielka restauracji przypomniała też zasady zdrowego żywienia. Dzieci poznały tajniki przyrządzania drożdżowego ciasta na pizzę i samodzielnie formowały okrągłe placki. W dalszej części spotkania uczniowie zamienili się w małych kucharzy, przygotowując pod okiem ekspertów zdrowe hot-dogi oraz słodki deser w postaci babeczek z bitą śmietaną. Warsztaty kulinarne były wspaniałą, smakowitą, przygodą.
Dziękujemy właścicielom za profesjonalne podejście, dużą garść kulinarnych inspiracji, kreatywne i zdrowe przepisy dopasowane do wieku uczestników, świetną zabawę a przede wszystkim za miłą atmosferę.
A.O.